Alle Ikken in mijn relatie

Workshop ‘Alle ikken in mijn relaties’

Herken je het, te veel aan de ander denken en hierdoor te weinig ruimte hebben voor jezelf? Je wilde zo graag op je vrije dag gaan wandelen, toen belde er een vriendin, om te vragen of je mee ging naar een feestje zodat ze niet alleen hoefde.  Eigenlijk had je helemaal geen zin maar ja het is je vriendin en je wilde haar niet teleurstellen dus ben je maar meegegaan. Dit is dan zo’n moment waar jouw  ‘zorgzame Ik’  domineerde over de ‘loslatende Ik’.  Wat maakt dan dat je iedere keer dit toch weer doet? .

We hebben onze  ‘Ikken’ aangenomen’ als afweermechanismen. Ze hebben ons vroeger geholpen. Misschien was één van je ouders zo streng en werd je niet lief gevonden wanneer je uitbundig lachte. En ben je het vrolijke voor een deel afgeleerd want je wilde niet afgekeurd maar lief gevonden worden door je ouders . En misschien  erger jij je nu aan mensen die uitbundig vrolijk kunnen zijn en ben jezelf te ernstig en dit terwijl je misschien, diep van binnen, ook wat meer zou willen lachen. Wat heerlijk zou het zijn wanneer je dit vanuit jouw diepste kern zou kunnen.

Een ieder draagt verschillende polariteiten of noem het ‘tegengestelde ‘Ikken’ in zich mee. Er zijn manieren waarmee we onze tegengestelde ‘Ikken’ in balans kunnen krijgen. Wanneer deze balans er is kunnen ze jou goed van dienst zijn en kunnen jouw ‘Ikken’ een krachtbron worden. Kunnen we kijken wat daadwerkelijk bij ons past en dit ook daadwerkelijk gaan leven.

Wanneer jouw  ‘zorgzame Ik’  ook genoeg aan zichzelf denkt blijft er ruimte en energie voor jezelf. De ‘loslatende Ik’  in jou kan geïnteresseerd blijven in de ander en hierdoor toch verbonden blijven met die ander, echter zonder altijd direct voor de ander klaar te hoeven staan en jezelf te kort doen.

Leer jij je bewust worden van jouw polariteiten, jouw ‘Ikken, dan kun je ze in iedere situatie op een positieve manier inzetten. Hoeven ze niet meer als afweermechanisme te dienen in je relaties waardoor er ook niet meer hoeft te worden geprojecteerd. Dan komt er ruimte voor jouw ondergesneeuwde ‘Ikken’ die er vroeger niet mochten zijn.  Dan komt er ruimte vrij in jezelf en er komt ruimte vrij in je relaties en zo ook je partnerrelatie.  Kan er in liefde worden gekeken naar onszelf en de ander. Niet vanuit onze afweermechanismen maar vanuit ons hart.

En wat heerlijk zou het zijn wanneer de angst niet meer domineert. De angst is bijna altijd een slechte raadgever, dat weten we allemaal. Toch komt hij regelmatig bij onze ‘Ikken’ om de hoek kijken. Wat handig en fijn zou het toch zijn wanneer je hier geen last van zou ondervinden.  Wanneer je ‘onzekere Ik’  wat meer zou ondersteund worden door de ‘zelfverzekerde ik‘.  Wanneer je ‘terughoudende Ik’  zou ondersteunt door je ‘krachtige Ik’ .  Dat we de ‘Ik ‘ die we vroeger niet mochten zijn nu zonder angst kunnen gaan leven.

In onze partnerrelatie kiezen we dikwijls onbewust iemand met onze tegengestelde ‘Ikken’. In het begin verwelkomen we deze ‘Ikken’ met open armen. De meeste van ons vinden het fijn als de ander juist kwaliteiten heeft die niet in onszelf zitten. Echter na de verliefdheid kunnen ze juist voor verwijdering zorgen in onze relatie .

Bijvoorbeeld vond je het eerst zo leuk dat je partner zo secuur was. Wanneer hij jou echter na de verliefde fase jou iedere keer gaat onderwijzen hoe jij minder  slordig kunt zijn  begin je deze eigenschap al wat minder te waarderen.  Erger jij je misschien juist weer dat hij zich niet goed kan ontspannen, want dat is zijn ondergesneeuwde Ik. Leer vanuit bewustzijn te kijken naar je ‘Ikken’, zonder oordeel maar vanuit vrede in jezelf en in je relatie.

Deze workshop verschaft je inzicht in en handvatten voor hoe je, jouw en jullie ‘Tegengestelde Ikken’ kunt laten samenwerken in je relatie(s). Hoe ze jou kunnen dienen. Ze zitten allemaal in je, haal de ondergesneeuwde naar boven waardoor meer balans en meer zachte kracht en levensvreugde vanuit je ‘Ikken’. Maak weer verbinding met de ‘Ikken’ die vroeger werden afgekeurd maar die je graag weer wilt leven. Leef niet wie anderen vertelden hoe je moest zijn maar eer wie jij bent.

Wat gaan we doen. We beginnen met een welkom waarna je een beknopte maar heldere uitlegt krijgt over de ‘Ikken’ met praktische praktijkvoorbeelden. We trekken inspirerende kaarten en gaan hiermee, met oefeningen in subgroepjes van twee, aan de slag. Er is een mooie geleide meditatie/visualisatie waarin we verbinding maken met ons hart en  tegengestelde ‘Ikken’.  En natuurlijk is er ook ruimte voor ernst en humor en jouw zijn.

Staat jouw nieuwsgierige of enthousiaste Ik’ nu te springen, of welke Ik dan ook,        voel je van harte welkom

Cora Groenenboom

Soms roep ik mijn ikken bij elkaar

ik heb inmiddels al een aardig reservoir.

en als men vraagt: ‘hé welke ik is eigenlijk waar?’

‘ik’, ‘ik’, ‘ik’ roepen mijn ikken dan door elkaar.

en dan zwaai ik met mijn voorzittershamer

verzoek om stilte in mijn bovenkamer

En dan stel ik met een vorstelijk gebaar:

mijn tegengestelde Ikken voor aan elkaar

– Harry Jekkers

Kijk in de agenda voor data en kosten.

Al mijn ikken

Quote

‘Wees de expressie van jezelf’

Facebook

Volg Praktijk Vrije Ruimte ook op Facebook.

×